Son birkaç yıldır sık sık mobil internet kullanımı masaüstü internet kullanımını geçmek üzere deniyordu. Geldi geliyor derken meğer o iş 2014’te sonuçlanmış. Aşağıda grafiği var. Turuncu elips, mobil kullanımın masaüstü kullanımı geçtiği o kritik noktayı temsil ediyor. Doğrusu, insanlık tarihinin muhtemel bir dönüm noktası için mütevazi bir grafik.
Kaynak: smartinsights.com/mobile-marketing/mobile-marketing-analytics/mobile-marketing-statistics
Güzel. İnterneti artık mobil cihazlarla ‘geziyoruz’. Peki yalnızca türümüze özgü olduğunu düşündüğümüz bu gezintilerimizde nerelere uğruyoruz? Bilim siteleri, haber portalları, felsefe forumları, uzman blogları mı? Tam olarak böyle değil. Mavi ve gri renklerin hakim olduğu bir pasta grafiğe göre, telefon kullanım süresinin %50’si facebook ve oyunlara ayrılıyor.
Kaynak: smartinsights.com/mobile-marketing/mobile-marketing-analytics/mobile-marketing-statistics
Belki de tarihi olan mobil kullanımın masaüstü kullanımı geçmesi değil, insan soyunun zaman kullanımının yeni dağılımı ve bu dağılımın normalleşmesidir. Üsküdar-Kabataş motorunda kafalarını akıllı telefonlarına eğmiş ve yine de Boğaz manzarasına nazır giden yan yana dizili on insanın artık bir fotoğraf değeri kalmadı. Aynı şekilde bu on telefondan yedisinde facebook açık desem de kimse şaşırmaz. Eskiden motor büyük bir tankerin yanından geçerken çoğunluk uzun uzun bu görkemli yapıyı seyrederdi. Şimdilerde en fazla bir iki kişi fotoğrafını çekip bireysel sosyal evrenlerine aktarıyorlar o kadar.
Teknolojinin hızlı ilerleyişi bizleri bir anda müthiş bir erişim gücüne kavuşturdu. Bu erişim gücünün mevcut kullanımı, görmezden gelinemeyecek bir çelişkiyi barındırıyor. Bir reddit mesajı, durumu çok güzel özetliyor:
Kaynak: themachinestarts.com/read/2013-01-the-promise-of-technology
[kaba çeviri]
1950’lerden birisi birden günümüze gelse, ona açıklamakta en çok zorlanacağımız şey ne olurdu?Cebimde, insanlığın sahip olduğu tüm bilgiye erişimi olan bir cihaz taşıyorum.
Bu cihazı kedi resimlerine bakmak ve tanımadığım insanlarla tartışmak için kullanıyorum.
Değişim çok ani oldu ya, belki biraz hazırlıksız yakalandık. Belki de bu bir geçiş dönemidir. Belki biraz bocalayıp sonradan insanlığın anı defterine daha havalı satırlar yazdıracağımız etkinliklere yöneleceğiz.
Ancak sicilimiz pek de parlak değil. Bak şu televizyona, bak Survivor’a….